UÇAK TEKNİSYENİ YETİŞTİREN OKULLARLA İLGİLİ 30 YILLIK SEKTÖR DENEYİMİ OLAN UÇAK MÜHENDİSİ ÖZCAN UZUNOĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ
Değerlendirmemi yapmadan önce, bu değerlendirmeyi yapan olarak kim olduğumun ve sektör tecrübemin nereden geldiğinin tarafınızca bilinmesinde yarar var diye düşünüyorum.
ÖZCAN UZUNOĞLU KİMDİR:
1986 Yılı İTÜ Uçak Mühendisliği mezunu Özcan Uzunoğlu, sektöre 1988 yılında Boğaziçi Hava Taşımacılığı koordinatör mühendis ünvanı ile giriş yapmıştır. 1989 yılında THY’de çalışmaya başlayarak sırası ile Uçak Atelyesi mühendisi, Uçak Tip mühendisi, Uçak Chapter mühendisi ve Uçak Bakım Üretim Planlama mühendisi olarak 8 yıl görev yapmış ve Eğitim Başkanlığı’na transfer olarak Teknik Eğitim Müdür Yardımcılığı, Kalite Müdürlüğü, Teknik Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim Başkanlığı görevlerinde 10 yıl çalışmıştır. Teknik Eğitim Müdürlüğü görevinde iken Ülkemizde ilk defa EASA Part 147 onayını ekip arkadaşlarıyla birlikte almış ve THY içi eğitimlerinin yanında ilk yıl yaklaşık 1.000.000 USD’lik eğitim satışı gerçekleştirmiştir.
2005 yılında MNG Teknik’e transfer olarak SHY 147 belgesini almış ve aynı şekilde eğitim satışlarına vesile olmuştur.
2007 yılında myTECHNIC firmasına başlangıcından itibaren iştirak ederek 5 yıllık çalışması süresi içerisinde Eğitim Başkanlığı ve İnsan Kaynakları Başkanlığını yürütmüş ve SHY 147 belge alımını sağlamış ve tüm işe alım süreçlerinde etkin görevler ifa etmiştir.Daha sonra 2014 yılında Teknik eğitim Müdürü olarak görev aldığı Onurair’de standart görevleri dışında tüm Teknik departman personeli için video eğitimleri esas alan uzaktan eğitim projesini gerçekleştirmiştir. 2014 yılında kurmuş olduğu Pusula Havacılık şirketi ile tüm sektöre bilgi ve tecrübe transferi yapmayı hedeflemiştir. Kişi, Kurum ve Kuruluşların alacakları kararlardaki risk oranlarını düşürmeyi ve doğru hamleler yapılmasını sağlayacak Okul-Sanayı Eşgüdüm projesi gibi faaliyetleri icra etmektedir. Halen THK Üniversitesi Rektör Danışmanlığı görevini de yaklaşık 8 aydır yürütmekte ve yazımın sonunda açıklamış olduğum yeni modelin uygulamaya konulmasına sektörde 20 ila 35 yıl arasında tecrübe sahibi ekip arkadaşlarımla yardımcı olmaktayım.
Özet olarak vermek gerekirse, 30 yıllık sektör deneyimim boyunca havacılık üzerine eğitim veren liselerden başlayarak Yüksek okul ve fakülteler ve mezunları hakkında detaylı bilgi ve tecrübem bulunmaktadır. Diğer taraftan şirketlerin nasıl bir mezun bekledikleri hususunda da takdir edersiniz ki üst düzey tecrübeye sahibim yüzlerce işe alım yaptığım için.
Hal böyle iken YÖK-SHGM-Okullar üçgeninde yapılmış olan toplantılar neticesinde Tanınmış okul statüsüne kısa bir süre içerisinde geçmeyen okullara kontenjan verilmeyeceği hususunda karar alınmış olduğunu öğrendim. Bu konuda fikirlerimi açıklayarak söz konusu kararın yeniden değerlendirmeye alınmasını sağlamaya çalışmaktayım.
SAPTAMA, DEĞERLENDİRME VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:
- Uçak Teknisyeni yetiştirmek üzere açılmış olan 60 civarında (tam olarak tespiti güç) okul mevcut.
- Uçak Teknisyeni olmak hayali ile okumakta olan öğrenci sayısı 12.000 civarı (yine tahmini ve hatalı olabilir, tam rakamlar tarafınızca bilinmektedir şüphesiz)
- Her yıl 2000 öğrenci kayıt yaptırmakta tahmini olarak ve artmaya devam etmektedirler
- 12000 öğrencinin mezun olduğunu düşünürsek, yaklaşık 3000-4000 mezun iş bulabilecektir sektör gelişimini devam ettirirse.
- Mezun öğrenci tüm modüllerden muaf olsa bile eğer tecrübe kaydı oluşturacak şekilde bir işe giremez ise bu muafiyetlerin hiçbir anlamı olmayacaktır (Yurtdışında bulunan EASA Part 147 okul yöneticisinin, Onurair’de çalıştığım süreçte beni arayarak mezunlarını ücreti mukabilinde tecrübe kaydı doldurmak üzere işe almam konusunda aradığını belirtmem gerektiğine inanıyorum)
- Tüm okulların tanınmış okul statüsüne erişmek istediklerinde karşılamak zorunda oldukları maliyet ve ekstra emeği tahmin etmek güç değil. Bu maliyetlerin mevcut durumda karşılanması düşünülse bile tamamının karşılandığını düşünürsek SHGM’nin tüm okul taleplerini değerlendirmeye almasının ve YÖK tarafından verilen sürede sonuçlandırmasının mümkün olmadığını varsayarsak kararın bir çok okulun kapatılması sürecinin başlatılması için alındığı izlenimi doğacaktır ve gerektiğinde hukuki bir sürecin başlatılmasına dahi yol açacaktır. Kararın tüm okulların çalışmalarını tamamlaması için makul bir süre verilecek ve SHGM’nin denetleme taleplerini tam olarak karşılayabileceği bir süreci içerecek şekilde değiştirilmesi uygun çözüm olacaktır.
- Tanınmış okul kavramının tüm modül muafiyeti yerine öğrenciyi sektöre en iyi hazırlamayı sağlayacak şekilde 8 ve daha fazla modül muafiyetini sağlamak olarak değiştirilmesi ve söz konusu modüller için eğitim kalitesinin en üst düzeye getirilmesi için yeni kontrol mekanizmaları geliştirilmesi yararlı olacaktır. Şöyle ki; mezunların, Uçak Bakım El Kitaplarını (MM, AMM, IPC, SRM vb.) doğru okuduğunun, algıladığının ve yapılması gereken işi doğru tanımladığının gerekirse sektör firmalarından seçilecek uzmanlar ve SHGM denetçileri aracılığıyla rastgele seçimle belirli aralıklarla değerlendirilmesi (standart süreç değerlendirilmesi yanında sonuç değerlendirmesi olması etkinliğin artmasına yol açacaktır) ve okul hakkında rapor yayınlaması mezun kalitesini net olarak ortaya çıkaracağından kontenjan doluluk oranını da doğrudan etkileyecektir (Üniversite tercih kitabında bu değerlendirme neticeleri gerekirse puanlama ile bulunabilir ve kaliteli eğitim vermeyen okullar doğal olarak talep azalması ile karşılaşması sağlanabilir)
- Tüm okullar, mezunlarının işe girmesini istiyorlarsa öğrencilerini yurtdışı uçak bakım merkezlerinde çalışabilecek nitelikte yetiştirmek zorundalar. Bu ülkemize gelecekte çok büyük avantajlar sağlayacaktır görüşündeyim. Yurtdışında iş bulup çalışacak mezunlarımız 10 yıla varmadan orada yönetici pozisyonlarına yükselecek ve ülkemiz uçak bakım şirketlerimize iş getireceklerdir şüphesiz.
- THK Üniversitesi ile yürütmekte olduğumuz modelin detaylı incelenmesini, okullarımızın en az maliyetle en kaliteli Uçak Teknisyeni adaylar üretmelerini ve sektörle eşgüdümlü çalışarak yurtdışında çalışabilecek şekilde 3 yıllık tecrübe (ve en az bir tip kursu alarak) sonucunda tüm değerlendirmeleri (assesment) sağlıklı geçecek Yetkili teknisyenleri (CS-Certifying Staff) üretmelerini diliyorum.
Saygılarımla
Özcan Uzunoğlu
Uçak Mühendisi
PUSULA HAVACILIK
UZUNOĞLU EĞİTİM VE DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ.
Cep: +90 505 849 23 61
THK ÜNİVERSİTESİ UÇAK TEKNİSYENİ YETİŞTİRME MODELİ:
THK Üniversitesi Ankara Havacılık Meslek Yüksek Okulu ve İzmir Selçuk Havacılık Meslek Yüksek Okulu olarak 2 yıllık Uçak Teknolojisi Bölümü eğitim faaliyetleri için yeni bir model oluşturarak Uçak Bakım Sektörüne en kolay uyum sağlayacak mezunlar üretme yolunda adımlar atmış bulunmaktayız.
Bu modele göre öğrencilerimizin en iyi şekilde yetişmelerini sağlamak adına;
- Uçak Bakım Lisansı almak için geçmeleri gereken 13-14 modülün 9 modülünden B1/B2 seviyesinde muaf olacak şekilde yetiştirmekteyiz,
- Eğitim sistemimizde sektörün içinden gelen uzman Uçak Teknisyen/eğitmenler ve Yöneticilerden öğrencilerimizin havacılık kültürünü geliştirmek için faydalanmaktayız,
- İngilizce eğitim sistemimizi Uçak Bakım Kitaplarını (MM) çok doğru bir biçimde anlayacak ve yorumlayacak biçimde geliştirdik,
- Onurair Eğitim bölümünün Yetkili Uçak Teknisyenlerine vermekte olduğu eğitimleri ve Sektör duayenlerinin Uçak Teknisyen adaylarına yönelik yapmış oldukları bilgilendirici konuşmaları içeren mrodemy.com video eğitim portalından faydalanmaları yolunda girişimlerde bulunduk.
Sonuç olarak bizler öğrencilerimizi sektöre, alacakları yetki kapsamında eksik modül eğitimlerini tamamlamak, tecrübe sürelerini doldurmalarını sağlamak üzere en hazır şekilde teslim edeceğiz. Bu aşamadan sonra mezunlarımız sektörde öğrenci-çalışan statüsünde istihdam edilecek ve yetkili teknisyen olma yolunda hem eğitimlerini tamamlayacak, sınavlarını verecek hem de asgari ücretin biraz üzerinde ücret alarak işgücü katkısı sağlayacaklardır.
Bizler bu metod ile eğitim sürecini 2+3 yıl olarak belirlemiş bulunmakta ve hem Yüksek Okulumuzu hem de sektör oyuncularını eğitim sürecinde işbirliği yapmak üzere buluşturmuş olmaktayız.
Mezunlarımızın, hedefleri olan Yetkili Uçak Bakım Teknisyenliği vasfına ulaşmalarını sağlayacak bu projeyi bilgilerinize arz eder, saygılarımı sunarım.
Özcan Uzunoğlu