‘’YÖNETİM , KURAL VE YASALARA UYMAK KAYDI İLE MEVCUT GİRDİLERDEN MAKSİMUM ÇIKTIYI ALMA SANATIDIR’’
Kural ve Yasalara uymayarak çok başarılı sonuçlar alınabilir ama suç işlenmiş olunur. Bu sebeple ön şart olarak ‘’Kural ve Yasalara uymak’’ tabiri kullanılmıştır. Uç bir örnek vermek gerekirse, tarihi öneme haiz bir heykelin yasadışı yöntemlerle yurtdışına kaçırılması. İş açısından bakıldığında başarılı bir örnek ancak yasadışılık onu konumuz dışına itmektedir.
Mevcut girdiler nelerdir:
Görevin başarı derecesini etkileyen faktörler nelerdir:
İNSAN KAYNAĞI: Bu kaynak içerisinde departman çalışanları, yöneticiler, diğer departman çalışanları, müşteriler ve tedarikçiler sayılabilir. Her birinin potansiyellerinin, olaylar karşısındaki tavırlarının, görev bilinçlerinin, duygusal yapılarının vb. gibi özelliklerinin en üst seviyede bilinmesi görevin başarı derecesini oldukça etkileyecektir. Bu kısımda ilişki yönetiminin azımsanmayacak bir önemi vardır. Finans ile birlikte insan kaynağı olmazsa olmaz kaynaklardır başarı için. Aralarındaki en büyük fark insanların duygularının olmasıdır. İnsan kaynağının yönetimi bu sebeple en zor olanıdır.
FİNANS: Görev için harcanacak finans kaynağının önemi büyüktür şüphesiz. Bütçe çalışması yöneticinin en önemli işlerinden birisidir.
MALZEME: Görevin gerektirdiği malzemenin belirlenmesi, mevcudiyeti, kalitesi, tedarik zamanı
ZAMAN: Görevin planlanmasının önemi zaman kavramı ile ortaya çıkmaktadır. Zamanın yönetici tarafından en etkin biçimde yönetilmesi gerekmektedir.
ALTYAPI: Bu tanıma tesisler, cihazlar, ekipmanlar vb. girer.
ÇEVRE ŞARTLARI: rakipler, kısıtlamalar, iklim şartları ve diğer çevresel etkiler.
Bu kadar değişkenin etkilediği bir görevin başarı derecesini şüphesiz yöneticinin bu değişkenleri algılama, değerlendirme, kullanma ve değişikliklere adaptasyon yeteneği belirleyecektir. Aynı malzemeyi (girdileri) verdiğiniz iki farklı inşaat ustasının elinden çıkan ürünlerdeki kalite farkı bahsettiğimiz.
Buradan hareketle çevrenizde muhtemelen her tipin örneklerini görebileceğiniz yönetici tiplerini tanıyalım.
İDARECİ
Bu tip yöneticiler bir şekilde ataması yapılmış, yöneticilik becerileri kısıtlı, işin gerektirdiği altyapıya sahip olmayan durumu idare etmesi yeterli görülen kişilerden oluşur. Esasında kurumsallaşmasını tamamlamış ve sistemleri doğru olarak tasarlanmış firmalarda bu tip yöneticiler zayıflıklarını eğer iletişim konusunda akıllı davranırsalar uzun süre saklayabilirler. Şirket için çok zararlı olabilirler. Eksikliklerini, seçtikleri personeli eğitim desteği (çoğunlukla gereksiz), ekstra katkılar, motive edici cümleler gibi eylemlerle yanlarına çekerek kapatmaya çalışırlar, kendilerine bir koruma alanı oluştururlar. Yeni kurumsallaşma eğiliminde olan firmalar için kesinlikle yıkıcıdırlar ve sisteme çok zarar verirler. Proje üretme konusunda çok yetersizdirler.
YÖNETİCİ
Bu tip yöneticiler işin gerektirdiği tüm niteliklere sahip kişilerdir. Hem kurumsal hem de kurumsal olmayan firmalarda mevcut girdilerle maksimum çıktıyı elde edebilirler. Projeler üretebilir ve yürütebilirler. Ekip ile iletişimleri son derece profesyoneldir. Şirket hedeflerinin farkındadırlar ve bu hedeflere uygun olarak bölüm hedeflerini belirleyebilir ve bu hedeflere ulaşma konusunda başarılıdırlar. Kurumsal firmalarda en çok görülen yönetici tipidir.
LİDER YÖNETİCİ
En zor bulunan yönetici tipidir. Liderlik vasıfları üst düzeydedir. Yönetici tipinin tüm özelliklerini kapsamanın ötesinde şirket ve departmanı için rahatlıkla gelecek planlaması yaparlar. Yeni projeler üretir ve en önemlisi tüm ekibini arkasından sürüklerler. Kendi departmanının yıldız gibi parlaması bir yana diğer departmanlara da örnek teşkil ederler. Büyük departmanlar yönettiklerinde kendilerine bağlı bölümlerde lider çalışanları bulur ve onları desteklerler. Kurumun başarısına çok önemli katkılar sağlarlar. En büyük sıkıntı, bağlı oldukları üst yönetimlerde İDARECİ tipli yöneticilerin olmasıdır ki bu durum eğer o İDARECİ tip yönetici aynı zamanda KARAR VERİCİ bir pozisyonda ise LİDER YÖNETİCİ’nin kurumdan ayrılmasına sebep olabilecektir. Kurumlarda karar vericilerin gelişim için ‘’mevcudu götüren’’leri değil ‘’yeniyi getiren’’ leri desteklemeleri gerekmektedir.
Sizin kurumunuzda yukarıda bahsedilen yönetici tiplerinin dağılımını çok rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Zor olan İDARECİ TİP yöneticilerin kendilerini tespit edebilmeleridir.
‘’Bir problemin çözümü problem sahibinin problemin varlığını kabulü ile başlar.’’
Özcan Uzunoğlu